Menu główne:
ZDROWE JEDZENIE – FAKTY I MITY
Dokładnie zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważne jest dla naszego organizmu zdrowe odżywianie. Należy tak jeść, aby każdego dnia dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Kluczowe jest również zadbanie o regularność w spożywaniu posiłków. Najbardziej fizjologiczną formą odżywiania jest prawidłowo zestawiona dieta wegetariańska. Zawiera ona bogactwo antyoksydantów, jest dietą wysokobłonnikową, dostarcza łatwo przyswajalnego białka oraz niezwykle cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie zawiera cholesterolu.
Zapewne to, co spożywamy, jak również sposób, w jaki zjadamy posiłek, ma decydujące znaczenie dla naszego zdrowia. Nie zawsze wszystko to, co lubimy, nam służy.
Spożywając proste pokarmy w nieprzetworzonej postaci, możemy uchronić się przed wieloma chorobami, a rozwój niektórych z nich możemy nawet cofnąć.
Nasze pożywienie jest tym lepsze, im bardziej zróżnicowane. Poprzez właściwe dobieranie produktów, dostarczamy organizmowi składniki odżywcze potrzebne do zachowania pełni zdrowia.
Nie zawsze wiemy, co jest faktem, a co mitem w doborze produktów żywnościowych, dlatego zachęcam Was do zapoznania się z faktami i mitami odnośnie zdrowego jedzenia.
Proponuję Wam zapoznać się ze stroną internetową:
https://dietetycy.org.pl/20-
Literatura o faktach i mitach zdrowego odżywiania:
https://www.empik.com/mozesz-
Również wychowanki grupy VI przygotowały dla Was swoje propozycje zdrowych potraw.
Ulubioną potrawą Patrycji jest sałatka z sałaty z rzodkiewką i śmietaną, ziemniaki z piekarnika w przyprawie do ziemniaków oraz klopsiki z piersi kurczaka.
• 350 g filetu z kurczaka lub indyka lub mielonego mięsa drobiowego
• 100 g zielonych oliwek
• 1 ząbek czosnku
• Pęczek natki pietruszki
• Po ½ łyżeczki mielonego imbiru, kminu rzymskiego, kolendry, 2 szczypty szafranu, 1 łyżka słodkiej papryki
• 1 jajko
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki masła
• 1 cebula
• 1szklanka bulionu
• ½ cytryny
Mięso oczyścić z kości i błonek. Pokroić w kostkę, następnie drobno posiekać razem z oliwkami, czosnkiem i połową pęczka natki. Przełożyć do miski i doprawić solą, pieprzem, imbirem, kminem i kolendrą, wymieszać i dodać jajko i ponownie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować 20 pulpecików, obtoczyć je w mące. Rozgrzać masło na patelni, włożyć pulpeciki i podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i wymieszać między pulpeciki. Dodać
1 szklankę gorącego bulionu, szafran oraz paprykę. Wymieszać, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, 1-
z pulpecikami, posiekaną sałatą.
Oto trzy ulubione przepisy Patrycji:
1. Cukinia faszerowana soczewicą.
2. Fit burgery.
3. Ciastka owsiane.
Ulubioną potrawą Joli są kotleciki sojowe z fasolką
• Groszek
• Fasola biała
• Fasola czerwona
• Marchewka
• Kotlety sojowe
• Pietruszka
Kotlety sojowe wrzucić do garnka z kostką rosołową, wlać wodę i gotować przez 10 minut. Odcedzić następnie obtoczyć w bułce tartej i przesmażyć na patelni do zarumienienia. Fasolę białą i czerwoną wrzucić do miski, wlać dressing koperkowy – wymieszać.
Trzy ulubione przepisy Joli:
1. Owsiane ciasteczka marchewkowe
2. Pasta fasolowa z orzechami włoskimi
3. Makowa owsianka z kiwi
Opracowała M. Dudzińska
Opublikowano: 04.06.2020 r.
cofnij